Вижте кои са най-загадъчните самолетни катастрофи.   Амелия Мери Еърхарт Еърхарт е

...
Вижте кои са най-загадъчните самолетни катастрофи.
 
Амелия Мери Еърхарт Еърхарт е
Коментари Харесай

Най-загадъчните самолетни катастрофи

Вижте кои са най-загадъчните самолетни произшествия.

 

Амелия Мери Еърхарт

Еърхарт е американска авиаторка.  Тя е един от знаците в женската авиация и авиацията изобщо. Тя завоюва голям брой международни върхове в летенето и става известна като „ Кралицата на въздуха “. Историята й е вдъхновяваща, а краят й е обгърнат в тайнственост и неопределеност. Нейният аероплан изчезва до момента в който тя се пробва да обиколи земното кълбо.

Интересна е теорията за изгубването на самолета на Международната група за търсене на исторически летателни апарати (The International Group for Historic Aircraft Recovery). Според нея самолетът на Еърхарт пада при остров Гарднър и се разрушава в останките на товарен транспортен съд. През 1940 г. британски водач оповестява, че е разкрил скелета на Еърхарт в югоизточния завършек на острова. Във Фиджи английски учени мерят костите и стигат до заключението, че са на наедрял мъж. През 1998 г. правосъдни антрополози афишират, че в действителност са на жена, само че не могат да дефинират сигурно дали са на Еърхарт

По време на изгубването на машината от радарите, Еърхарт лети над Тихия океан със своя навигатор – капитан Фред Нунан. Две години траяли опитите на управляващите да открият някаква следa от двумоторния аероплан на дамата, трансформирала се в кумир нацяло едно потомство. В последна сметка тя бе оповестена за мъртва, само че и до през днешния ден има запалянковци, които се пробват да открият тленните й остатъци.

Авиокатастрофата край врачанското село Габаре, България

Тази злополука към момента остава мистерия. Датата е 16 март 1978 година. В 13:20 часа от София излетява Ту-134 на БГА “Балкан ” за Варшава.  След 10 минути обаче, преминавайки височина 4900 метра, ненадейно обръща на 135° и минава в остро смъкване, след което се врязва в канара край село Габаре и изцяло се унищожава.

Всички умират. Сред тях са девойките от тима ни по художествена гимнастика, треньорката Жулиета Шишманова, помощничката й Румяна Стефанова. На борда са и състезатели по лека атлетика от Спортното учебно заведение в Бургас, националният отбор на Полша по колоездене и полска държавна делегация.

Според формалната версия „ самолетът се е разрушил в резултат на щета в електрическото зареждане “.

Най-странното е, че се очаквало съвсем всички починали в тази покруса да се завърнат. Така споделила преди време и Ванга, като прецизирала, че всички са живи и ще се завърнат по вода.

Малко по-късно, белградското радио излъчило следното известие: “Авион с неопознаваеми знаци прелетя над територията на Югославия ”. Допуска се опцията самолетът и пасажерите да са станали жертва на терористичен акт.

44 години мистерията не е разгадана.

Полет 990 на Egypt Air

Полет 990 на Egypt Air (MSR990 за кратко) би трябвало да лети от Ню Йорк до Кайро на 31 октомври 1999 година Но машината се разрушава в Атлантическия океан. Всички 217 души на борда на самолета умират. Твърди се, че преди злополуката вторият водач споделя „ Разчитам на Бог “ още веднъж и още веднъж.

Когато водачът се връща в пилотската кабина, той споделя: „ Какво е това? Какво е това? Изключихте ли устройството? ”

Причината за злополуката не е изяснена тъкмо, а Съединени американски щати и Египет към момента спорят за истината.

NTSB разгласява отчет от следствието, в който се показва, че случаят евентуално е резултат от неприятно държание на първия стюард от аварийния екипаж.   Случаят и до през днешния ден не е обяснен.

Полет 370 на  Malaysia Airlines

Самолетът изчезна на 8 март 2014 година на път за Пекин от Куала Лумпур. По време на полета самолетът губи надзор без всякакво предизвестие и изчезва. Операциите по издирването му се считат за най-скъпите в историята, само че не дават резултат до юли 2015 година, когато следи от самолета са открити на остров Реюнион.

Смята се, че самолетът е трансформирал курса си по незнайни аргументи и е продължим полета, до момента в който не му свърши горивото.

Днес има десетки теории и спекулации за това какво може да се е случило оня ден. Най-пресният образец е новата книга „ Изчезнали “ на френската журналистка Флоранс де Шанги, която живее в Югоизточна Азия. В нея тя приказва за опцията машината да е била свалена.

Star Dust

През август 1947 година английският аероплан Star Dust се разрушава в Андите в Аржентина, по време на обикновен полет сред Буено Айрес и Чили. Останки от изчезналата машина не са открити в продължение на 50 години, пораждайки теории на конспирацията, включващи  тенденциозен бойкот и даже интервенция на извънземни. В последна сметка останките на самолета са открити, затънали надълбоко в скален глетчер,  през 2000 година

TWA полет 800

Международният полет 800 напуща летища „ Кенеди “ в Ню Йорк във вечерните часове на 17-ти юли 1996 година Той експлодира единствено няколко минути  по-късно, убивайки всички 230 пасажери на борда. Последвалите следствия по случая откриват, че детонацията е станала в резултат на късо съединяване, провокирало детонация в един от резервоарите с гориво на машината. Последвали разкази на очевидци и засиленото потребление на интернет, породиха конспирации, че самолетът е бил свален. Те набраха известност откакто Пиер Селинджър, прессекретар на президента Кенеди, разгласи, че тест на американска противоракетна система е свалила по случайност машината. Тези изказвания, обаче бяха опровергани в следствие.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР